top of page
Ina Arends Kunstenaar

Over Ina

Opgegroeid op zee als schippersdochter, werden verbeelding en fantasie gevoed door vele reizen. Dagenlang staren naar golven en wolken, niet wetend waar het volgende avontuur zich zou afspelen in een andere stad, een ander land.

 

Ina Arends studeerde schilderen aan de kunstacademie en begon haar carrière als kunstenaar in Amsterdam. Na een aantal stipendia van het Fonds voor Beeldende Kunst was het tijd om haar koffers te pakken op zoek naar nieuwe avonturen. Een reis op een schip als kok, daarna door naar New Yorkse musea. Na een periode in Lissabon pendelde ze een paar jaar tussen Parijs en haar atelier in Amsterdam voordat ze jarenlang wortel schoot in Brussel. Interdisciplinair werken had altijd haar interesse. Ze produceerde projecten op hoog niveau in de design, dans/performance- en food design wereld en reisde daarvoor naar Tokio, New York, Berlijn, Parijs, Taipei, Kyiv en Madrid.

 

Op zoek naar verdere diepgang werkte Ina een jaar bij een groep mensen met een  lichamelijke, verstandelijke, cognitieve en auditieve beperking.  Samen kunst, muziek en lol maken. Vooral het intense contact raakte diep. De unieke manier van communiceren zorgde ervoor dat veel luikjes open zijn gegaan, die Ina inspireerde tot de huidige ontwikkeling.​

Inmiddels werkzaam in haar atelier in Rotterdam doet Ina veel research naar deze groep mensen en hun rol in de kunstgeschiedenis en onze huidige beeldcultuur. Technologische en medische ontwikkelingen  zorgen ervoor dat mensen met downsyndroom langzaam aan het verdwijnen zijn uit de samenleving bijvoorbeeld. 

Waarom wordt deze groep nu en vroeger nauwelijks afgebeeld? Is kunst in staat ons vastgeroest collectieve idee over handicaps te laten veranderen? In het werk van Ina Arends alvast wel.

Waarom is er een groep mensen in onze samenleving niet zichtbaar in de kunstgeschiedenis ?

bottom of page